Gluten , içerisinde barındırdığı proteinler sebebiyle alerjik durumlara sebebiyet verebilmektedir. Bazı ürünlerin üretim aşamasında sıkça kullanılan Gluten , son yıllarda Çölyak hastalarına verdiği zararlar nedeniyle ürün gruplarında kısıtlı olarak kullanılmış veya tamamen kaldırılmıştır. Peki , Gluten hangi ürünlerin içerisinde yer almaktadır? İşte , merakla araştırılan madde hakkında detaylı bilgiler GLUTEN NEDİR? Gluten , ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten olmadan ekmek mayalanmaz ve kabarmaz. Gluten , elastik bir protein topluluğudur. Proteinler birbirine bağlandıklarında esnek bir yapı oluştururlar; tıpkı tendondaki veya örümcek ipeğindeki proteinlerin yaptığı gibi. Su ile karıştırılıp hamur haline getirildiğinde Gluten proteinleri de aynı esnekliğe sahip olur. Fırıncılar gluteni , ekmek yapmak için bir nevi iskele olarak kullanır. Maya -tek hücreli bir ...
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ