Neden hamur işlerini 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirmelisiniz

 180   dereceye  ayarlanmış önceden  ısıtılmış  fırında... Kim bilir kaç yemek tarifinde bu ifadeleri gördünüz değil mi? Peki fırınınızda 50 den 250 ye kadar sıcaklık ayarı olduğu halde  Neden   180  dereceyi tercih etmeniz gerektiğini düş

hurriyet
0

180 derece kesinlikle rastgele seçilmiş bir sıcaklık değil. Aksine çok bilimsel bir açıklaması var.

Yiyeceklerin içindeki proteinler ve şekerlerin kahverengiye dönüşmesine ve asıl lezzetlerinin açığa çıkmasına Maillard Reaksiyonu deniyor ve bu tepkime 150 ila  180  derece Celsius ta gerçekleşiyor.  hamur   işlerini  daha düşük sıcaklıkta pişirmeye kalktığınızda lezzetsiz , üstü kızarmamış  hamur  parçaları elde ediyorsunuz.

Bilim bu rakamları bu kadar net bir biçimde ortaya koymadan önce de büyükannelerimiz fırınlarını "orta sıcaklıkta" kullanırlarmış. Bugünkü fırınlara baktığımızda "orta sıcaklık" ifadesinin tam da  180   dereceye  tekabül ettiğini görebiliyoruz.

Öte yandan  fırında  her şeyi  180  derecede pişireceğiz diye bir şey de yok. Örneğin milföy hamuru ya da turta hamuru gibi yağlı hamurları daha yüksek sıcaklıklarda pişirdiğinizde  hamur  daha gevrek oluyor. Öte yandan örneğin tavuğun da derisinin çıtır çıtır ve altın rengi olabilmesi için yüksek ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
1 + 9 =