Toroslar'dan sofralara uzanan lezzet andız pekmezi

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan  andız  kozalakları , bazı işlemlerden geçirildikten sonra kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.

haber7
0

Toros Dağları ndan toplanan  andız  kozalakları , bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Antalya nın Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan  andız  kozalakları , özellikle civar mahallelerde yaşayanların geçim kapısı oluyor.

Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar , kadınlar tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan  andız  pekmezinin kilosu 15 liradan satılıyor.

Kuyucak Mahallesi nde pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan Fatma Duran , AA muhabirine , dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları  andız  kozalaklarını , çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi.

Günde 1 ya da 2 çuval  andız  kozalağı toplayabildiğini anlatan Duran , kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Duran , "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
8 + 1 =