İki asırlık fırınlar

Karaman ın Toroslar üzerine kurulu köylerinde devam eden kış hazırlıkları kapsamında , 200 yıl öncesinden kalan fırınlarda  pekmez  kaynatılıyor.Köylülerden 70 yaşındaki Bayır "Bazı köylerde  pekmez  kazanlarda kaynatılır fakat bizim k

milliyet
0

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın

AA

Karaman ın Toros Dağları üzerine kurulu köylerinde devam eden kış hazırlıkları çerçevesinde , 200 yıl öncesinden kalma fırınlarda yıllardır aynı yöntemle  pekmez  yapılıyor.

Torosların yamaçlarında bulunan merkeze bağlı Akçaalan , Ada , Bayır , Kalaba , Çukur , Bucakkışla ve Bostanözü köylerinin en önemli gelir kaynağı bağcılık.

Bölgedeki bağcılığın tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Eski yerleşim yerlerinde Roma ve Bizans döneminden kalma , taşlara oyularak yapılan üzüm sıkma havuzlarını görmek mümkün.

Bir sene boyunca emek verilip yetiştirilen üzümlerin hasat zamanı eylül ayında , yörede hummalı çalışmalar yapılıyor. Yetiştirilen üzümlerin bir kısmını taze , bir kısmını kurutulduktan sonra satan üreticiler , ürünlerinin önemli bir bölümü ile de  pekmez  hazırlıyor.

Pekmez , yöre halkının kışın tüketeceği en önemli besinler arasında yer alıyor. ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
6 + 5 =